Kviser og akne kommer ofte hos personer med en kombinert til fet hudtype. De med en fet hudtype har ofte mangel på enzymet som bryter bindingene mellom de ...
Av 
Sandra Romano
 og 
December 28, 2021

Sliter du med fet hud og kviser? Vi kan hjelpe deg!

Visste du dette om akne?

God dag kjære gamle og nye. I dag tenkte vi å snakke litt om noen anbefalinger til dere som sliter med spesielt oljete hud, hudormer, kviser og akne.

Kviser og akne kommer ofte hos personer med en kombinert til fet hudtype. De med en fet hudtype har ofte mangel på enzymet som bryter bindingene mellom de døde hudcellene, og dette vil føre til at overhuden er tykkere enn hos en med en tørrere hudtype.

Som de fleste vet så dannes akne ved at porene tetter seg. Dette er et resultat at av huden er tykk og at de døde hudcellene som ikke faller av tetter igjen porene. Når porene tettes, vil dette skape en perfekt grobunn for en rekke bakterier, spesielt da propionibacterium acnes, som er bakterien som er hovedårsaken til akne. Denne bakterien er anaerob, noe som betyr at den lever i huden hvor det ikke finnes oksygentilførsel: en tett pore er altså drømmehjemmet til denne bakterien. P. Acnes skiller ut avfallsstoffer, og det er dette man ser som det gule pusset inne i kviser.

For å unngå kviser, er det altså viktig å eliminere stegene i aknepatogenesen.

For det første er det superviktig å eksfoliere huden. På grunn av stor sannsynlighet for opphoping av døde hudceller på hudoverflaten, er det helt nødvendig å hjelpe huden med å kvitte seg med de døde cellene. Det er derfor viktig å alltid skrubbe huden godt, flere ganger i uken. Det er også viktig å bruke ulike Alfa Hydroxy Syrer (AHA) for å microeksfoliere huden på daglig basis. Melkesyre, mandelsyre og glykolsyre er eksempler på eksfolierende syrer.

Det neste som er viktig er å regulere talgproduksjonen.  Vi må bruke ingredienser som spesifikt går på talgkjertelen. Her vil jeg trekke fram 3 ingredienser; mandelsyre, salisylsyre og A- vitamin. Mandelsyre er en aha-syre som sender signaler til talgkjertelen til å produsere riktig mengde talg. Salisylsyre er en BHA- syre, som er fettløselig og går inn i selve talgkjertelen og løser opp talgen. A-vitamin er en ingrediens som går inn i huden og normaliserer ulike prosesser, blant annet talgproduksjon.

Deretter finnes det en fantastisk ingrediens som er en storfavoritt blant våre aknekunder. Azelainsyre er en bakteriedrepende og inflammasjonsdempende ingrediens som hindrer veksten av propionebakterien, samtidig som den demper rødhet og sensitivitet ved inflammatorisk akne. Azelainsyre er også pigmentforebyggende, og vil derfor hindre at man får post- inflammatorisk hyperpigmentering etter akneutbrudd.

Så, hva kan vi gjøre?

I klinikk:

Vi har en rekke behandlinger som er perfekt for akneproblematikk. Her her noen eksempler: Microneedling med Dermapen 4. Grunnen til at microneedling er bra for akne- pasienter er fordi maskinen lager mange tusen hull i huden, noe som tilfører huden masse oksygen. Dette vil føre til at de anaerobe bakteriene dør. Microneelding kan også kombineres med ulike serum med ingredienser som hjelper moit akne, eller kjemisk peel som eksfolierer bort alle døde hudceller og regulerer talgkjertelen.

Vi har også en del kjemiske peeler som er helt fantastiske mot uren hud. For å nevne noen: MEline, Lightening, Mandelage og Acnelan. Alle disse inneholder supre ingredienser som eksfolierer, virker direkte og indirekte på talgkjertelen, og som demper inflammasjon. Trykk HER for å lese mer om kjemisk peel, og gjerne ta kontakt ved spørsmål. 

Hjemmebehandling:

Dette er det viktigste punktet. Hva skal huden med en klinikkbehandling om man ikke gjør jobben selv hjemme? Det blir det samme som å bestille en time med personlig trener uten å trene selv i ettertid, og deretter forvente resultater.

Vi har 3 fantastiske medisinske hudpleieserier i klinikken, og vi har satt sammen ett eksempel på en hudpleierutine for deg med oljete og/eller kvisete hud. Vi kan også skreddersy andre hudprogram for dine behov.

STEG 1: Rens og eksfoliering

1. ZO Skin Health Exfoliating Cleanser:

Renser huden og fjerner overflødig talg og smuss.

2. ZO Skin Health Dual Action Scrub

Mekanisk skrubb for å fjerne døde hudceller (brukes minst 3 dager i uker)

STEG 2: Aktive ingredienser

DAG:

1. NOON Intensive Hydrogel

Inneholder 10% melkesyre som fukter og microeksfolierer og 2% Salisylsyre som regulerer talgproduksjonen

2. NOON Azelaic Forte-25

Inneholder blant annet 25% Azelainsyre som dreper bakterier, demper inflammasjon og forebygger post inflammatorisk hyperpigmentering.

3. NOON AcNo Solution

Inneholder blant annet naturlig Salisylsyre, Niacinamide, Perfluorkarbon emulosjon og peptider. Denne regulerer talg, demper inflammasjon, behandler irritasjon og rødme. Den forbedrer også hudens barriere og fuktighetsnivå.

NATT:

1. MEline Night

Caucasian skin (fototype 1-3) : Inneholder blant annet Azelainsyre og Retinol. Retinol hjelper både på å fornye huden, normalisere talgkjertlene og er den best dokumenterte anti-aging ingrediensen.

Eller

Ethnic Skin (fototype 4-6): Inneholder blant annet Mandelsyre og Retinol. Mandelsyre er en AHA- syre som normaliserer talgproduksjon samtidig som den demper inflammasjon og microeksfolierer huden.

Begge nattkremene inneholder også en haug med ingredienser som jevner ut hudtonen, og som behandler og forebygger hyperpigmenteringer.

Våre sykepleiere hjelper deg gjerne med å finne de beste produktene for deg. Husk at huden er det største organet vi har, og det første vi ser. Det er viktig å investere i en sunn hudhelse. Med en sunn, frisk og glødende hud vil både din egen selvfølelse, velvære og livskvalitet øke betraktelig!

Ikke nøl med å ta kontakt ved spørsmål. Vi står klare for deg

Ha en nydelig dag videre, klem fra jentene fra Beauty Medical.

Ønsker du å vite mer?
‍ Snakk med oss