Kjemisk Peel

Syrebehandlinger mot solskader, hyperpigmentering, rødhet, store porer, akne, eldet, livløs og slapp hud

Kjemisk Peel

Du kan endre hudoverflaten, ved å påføre syre (kjemisk peeling). Syren stimulerer og løser opp den gamle huden, og kroppen utvikler ny, frisk hud på det behandlede området.Hvor mye hud som fjernes ved en kjemisk peel bestemmes av hvor sterk den syren

Du kan endre hudoverflaten, ved å påføre syre (kjemisk peeling). Syren stimulerer og løser opp den gamle huden, og kroppen utvikler ny, frisk hud på det behandlede området.

Hvor mye hud som fjernes ved en kjemisk peel bestemmes av hvor sterk den eksfolierende syren er, og hvor lenge den ligger på huden. Man deler inn i overfladisk, middels eller dyp kjemisk peeling.

På grunn av sin evne til å utvikle ny hud, har kjemisk peeling et bredt bruksområde. Det brukes allikevel først og fremst på hender, utringning, ansikt og hals, med hensikten å forbedre hudens utseendet ved å minske fine linjer, pigmentflekker, arr, akne og ujevnheter.

KJEMISK PEELING SIN EFFEKT OG BRUKSOMRÅDER

En kjemisk peeling går ut på å fjerne gamle hudceller, og stimulere huden til å utvikle nye. De største fordelene ved å benytte kjemisk peeling for å fjerne gamle hudcelle og stimulere utvikling av nye er:

Kjemiske peelinger finnes i ulike styrker og kan defor både brukes aggressivt for rask og stor effekt, eller forsiktig for suksessive forbedringer.
Man har god kontroll over hvor dypt peelingen går i huden
Den har en jevn effekt over hele behandlingsområdet
Kjemisk peeling med ulike teknikker og syrer. Hvor stor effekten er avgjøres av tre faktorer: hvor sterk syre som brukes, hvor mye man påfører og hvor lenge den får virke.

Det er mange produktnavn på de syrene som brukes i kjemisk peeling, men jevnt over kan de deles inn i fire ulike kategorier; AHA-syrer, BHA syrer, Trikloreddiksyre (TCA) og Fenolsyre.

Enkelte svakere kjemiske peelinger kan man kjøpe over disk. De mer konsentrerte brukes kun på skjønnhetsklinikker, mens de sterkeste kun brukes av leger og sykepleiere ved medisinske klinikker.

Kjemisk peeling

AHA OG BHA SYRER

Overflatepeeling som frisker opp huden

En AHA eller BHA peeling er en skjønnhetsbehandling som bukes for å friske opp huden i ansiktet, på hendene eller i utringningen.

AHA står for Alpha Hydroxy Acid, en gruppe syrer som utvinnes av naturlige kilder som melk, sukkerrør og ulike typer frukt. Disse kalles også melkesyre, glykolsyre eller fruktsyre. AHA-syrene har i ytterligere en ”søskensyre” som heter Salicylsyre – en såkalt BHA-syre (Beta Hydroxy Acid).

AHA- og BHA- syrer har to effekter. Den ene er en eksfolierende effekt som gjør at hudens ytterste lag, epidermis, fjernes. AHA-syrer stimulerer i tillegg økt produksjon av collagen og hyaluronsyre, og forbedrer hudens fuktighetsbalanse.

BHA-syren Salicylsyre har ved siden av den eksfolierende effekten også bakteriehemmende og betennelsesdempende egenskaper, men den kan virke uttørkende på huden. Dette gjør den til et godt alternativ for aknebehandling, men den egner seg mindre godt for mennesker med tørr hud.

AHA og BHA peeling brukes først og fremst for lindring av aktiv akne, solskader som pigmentforandringer, mindre ujevnheter i hudoverflaten, melasma og såkalt keratosis polaris.

Under behandlingen blir syreløsningen påført huden på det området som skal behandles. Her får den virke i 5-10 minutter før den nøytraliseres. Det kan svi litt, men man behøver ikke bedøvelse. Etter behandlingen kan man fint vende tilbake til sine daglige aktiviteter, og det er heller ingenting i veien for å bruke sminke.

Fordi de syrene som brukes er forholdsvis milde, er det ofte nødvendig med 2-4 behandlinger med en ukes mellomrom før man oppnår synlige resultater. For å opprettholde resultatet er det passende med en til to behandlinger per måned. Det er en fordel om man ser på disse behandlingene som et ledd i et ”avansert hudpleieprogram”.

Ansiktspeeling

TCA KJEMISK PEELING

Middelsdyp medisinsk peeling som virker foryngrende

En TCA peeling er en medisinsk behandling som brukes for å jevne ut og foryngre huden i ansikt, på hender eller bryst. Den er spesielt populær for behandling av alderstegn knyttet til soleksponering.

TCA (Trikloreddiksyre) er basert på klorert eddiksyre, og er i konsentert form svært etsende. Under kjemiske peelinger brukes TCA maksimalt med 50% konsentrasjon, men for middelsdyp peeling brukes vanligvis løsninger med 23-35% konsentrasjon. Det foreligger en risiko for arrdannelser ved bruk av TCA 50%.

TCA brukes ved peeling der man ønsker å gjøre noe med pigmentforandringer, samt slitasje og ujevnhet i hudens overflate. Peeling med TCA +25% i styrke er en kraftig behandling som får den gamle huden til å flasse av før den erstattes av ny, frisk hud.

Resultatene av en TCA peeling er som oftest tydelige. Man oppnår en glattere hud med jevnere farge og friskere overflate. Fordi den gamle huden forsvinner og erstattes av ”ny” hud, ser man også naturlig yngre ut.

Under en TCA peeling blir syren påført huden der den får virke i 10-30 minutter. Det kan svi ordentlig mens huden løses opp, og den vil få en hvit/frostet overflate. Ved behov kan man få smertelindrende eller beroligende medisiner.

Etter behandlingen, på dag 1-2, blir huden først rosa, deretter rød og tilslutt brun. Huden vil oppleves som hoven og læraktig. På dag 3-7 flasser den gamle huden av, og en ny, babyrosa hud blir synlig. I noen tilfeller kan denne ”helingsprosessen” ta flere uker.

Man bør ha fri noen dager etter en TCA-behandling. Dag 3-7 kan man stort sett arbeide normalt, forutsatt at man ikke har problemer med å svare på spørsmål om hudens fargeendringer og pågående flassing. Fra dag 8 er man i de fleste tilfeller klar for å sosialisere som vanlig.

Fordi TCA peeling i konsentrasjoner over 15% har en relativt kraftig effekt, bør behandlinger utføres av personer med medisinsk kompetanse for å unngå risiko for arrdannelser og pigmentflekker.

Face mask peeling

FENOLSYRE KJEMISK PEELING

Dyp peeling med sterk syre som glatter ut ujevnheter

Fenolsyrepeeling er en kvalifisert medisinsk behandling med svært kraftig effekt. Den skal derfor kun utføres på medisinske klinikker av personer med minst allmenn legekompetanse.

Fenolsyre brukes kun i ansiktet der den tar bort overfladiske rynker, pigmentforandringer og ujevnheter. Fenolpeeling har en svært begrenset effekt på arr. Mange tror allikevel den det er en effektiv behandling for aknearr; det er det dessverre ikke. Det er derimot en svært effektiv behandling for rynker som følge av endringer i hudens dypere lag (dermis).

Fenolpeeling kan bleke huden. Hvis man opplever at huden blekes av behandlingen, kan den være så kraftig at man får en ”spøkelseslignende” hudfarge. Man må derfor være forberedt på å være avhengig av sminke i sosiale sammenhenger hvis dette inntreffer. Personer med mørkere hudtoner bør ikke få utført en fenolpeeling.

Fenolsyren fører til en kontrollert etseskade på huden som på mange måter ligner den man oppnår med laserpeeling. Kroppen leger skaden ved å utvikle nye bindevevsfiber nede i huden, og nye cellelag på overflaten. Dette strammer opp, øker elastisiteten, og jevner ut både overflate og pigmentet.

Fordi en fenolpeeling i praksis er en etseskade utføres den, ved behandling på mindre områder, med lokalbedøvelse, eller under narkose ved større behandlinger.

Hele ansiktet tar opp til en time å behandle. Ved behandling av hele ansiktet følger man nøye med på pasienten under inngrepet, både med hjertemonitor og intravenøs væske, fordi fenol kan være giftig i for store doser.

Etter en fenolpeeling får man noe som ligner et brannsår på det behandlede området, og man vil hovne opp ordentlig. Sårene forbindes med bandasje eller en spesiell silikonmaske. I noen tilfeller benytter man seg av åpen leging kombinert med påsmøring av vaselin.

Huden vil normalt sett lege såroverlatene i løpet av 10 dager. Deretter må man regne med kraftig rødhet i ytterligere noen uker, noe som vil forsvinne gradvis etter 3-6 måneder. Man bør regne med å være borte fra jobben i 2-3 uker etter behandlingen.

Kraften i en fenolsyrepeeling, og den omfattende helingsprosessen kroppen gjennomfører, vil gi en helt ny hud på hele det behandlede området. Forskjellen i hudkvaliteten er som oftest drastisk og resultatene varer i flere titalls år.

RISIKO VED EN KJEMISK PEELING

Kemisk peeling fjerner hud. Hvor dypt man går avgjør hvor store forandringer man kan forvente seg, og med dybde følger også ekstra risiko. Ved en overflatepeeling er det veldig lite som kan gå galt.

Under dypere peeling lager man en kontrollert annengrads forbrenning. Med korrekt behandling og påpasselig sårleging vil man få en ny, fin hud. En feilaktig behandling, eller gale vurderinger av pasientens helingsevner kan føre til bivirkninger.

Bivirkninger i forbindelse med kjemisk peeling handler først og fremst om ujevn pigmentering og arrdannelser.

Under følger en mer konkret oversikt:

 • Ved dyp peeling med Fenol er det veldig vanlig med det som kalles hypopigmentering, noe som innebærer at man mister pigmentet i huden. Enkelte pasienter opplever at de ser ”kritthvite” ut uten sminke. I de tilfeller der pigmenteringen blir ujevn kan det være vanskelig å sminke over.
 • Fenolsyre er så sterk at behandlingen som oftest utføres under narkose eller med intravenøs sedering. Toksiteten kan påvirke hjertet, leveren og nyrenes funksjon, derfor anbefales både hjertemonitor og intravenøs væsketilførsel under behandlingen.
 • Ved TCA peeling kan pigmenteringen i de behandlede områdene endres. Vanligvis blir huden lysere, men den kan også mørkne. I enkelte tilfeller opplever man ujevn pigmentering.
 • Etter behandling hovner man opp og flasser, noen ganger svært kraftig, i opp til 2 uker. Huden er deretter lett rød i opptil 6 måneder.
 • En viktig del av en dyp kjemisk peeling er, ifølge mange, en 2-4 uker lang forbehandling i form av spesiell rengjøring og innsmøring som bleker huden og stimulerer celledelingen. Hvis man er unøyaktig får man et dårligere resultat, og risikoen for bivirkninger øker.
 • Ved TCA peeling i styrke over 50% og Fenolsyrepeel er det en viss risiko for arrdannelser. Dårlig etterbehandling eller manglende sårleging kan også føre til permanente arr.
 • Alle peelinger gjør huden svært følsom for solen. Derfor skal man alltid beskytte seg med høy solfaktor før og etter en kjemisk peeling. Ved dypere peeling må man regne med at følsomheten for sol kan bli permanent.
 • Med alle sårskader finnes det en fare for infeksjon. Kjemisk peeling øker også risikoen for tilbakefall/hyppige anfall hos bærere av herpesvirus. Noen ganger anbefales derfor forebyggende behandling.
 • Helt til slutt bør man være kjent med at Fenolsyren som brukes ved de dypeste peelingene er giftig, og kan, hvis den brukes feil, påvirke funksjonen til hjerte, lever og nyrer.

SLIK MINSKER MAN RISIKOEN VED EN KJEMISK PEELING

Kjemisk peeling vil alltid kreve en vurdering av hva slags resultater man ønsker mot potensiell risiko, plager og kostnader man kan akseptere. Å velge en svakere peeling er derfor den mest åpenbare måten å minske risikoen. Det finnes allikevel flere alternativ:

 1. Velg alltid en erfaren medisinsk klinikk med godt rykte ved alle dype peelinger. Dyp peeling bør kun utføres av hudlege, plastikkirurger etc.
 2. Utfør først en mildere type peeling for å se hvordan kroppen din reagerer. Deretter kan du stegvis velge kraftigere behandlinger.
 3. I enkelte tilfeller er det bedre å gjennomgå flere mindre, mildere behandlinger enn en sterk en, ettersom man slik har bedre kontroll over prosessen.

Noen personer frarådes fullstendig fra peeling. I denne gruppen er: personer som går på visse typer medisiner, er gravide/ammer, har veldig lys, rødlett eller fregnete hud, mørkere hudtyper, lett får arr/keloider og personer med hjerte- og karsykdommer.

Du kan se priser for kjemisk peeling behandling nedenfor, og du er alltid velkommen til å kontakte oss med spørsmål. Vi tilbyr også alltid en gratis og uforpliktende konsultasjon.

Bildegalleri:

Hva kundene sier om
Beauty Medical

Kjemisk Peel

FAQ

Hvor mange behandlinger anbefales hvis man skal behandle pigmentflekker?

Pigmenteringer må man jobbe aktivt med over en noe lengre periode. Det gjøres ved å utføre kjemiske peelinger hos oss i klinikk. Denne må du gjøre 1 - 3 ganger, + følge et hjemmeprogram som du får veiledning om av oss. Du vil bli fulgt opp av våre kosmetiske sykepleiere og vi vil også gi deg produkt veiledning etter avsluttet behandlingsforløp. Det skal gå minimum 90 dager med hjemmeprogrammet før man kan evaluere hvor man er i forløpet. Her vil mange ha kommet i mål, mens noen må endre produkter og gjøre muligens en ny klinikkbehandling.

Hvor mange ulike typer kjemisk peeling har dere?

Vi har til sammen 18 forskjellige kjemiske peelinger. Så her har vi garantert en som passer deg og din hud. Ved booking av behandling vil du alltid få tilpasset kjemisk peel til din hud.

Har du flere spørsmål?
Sjekk ut vår FAQ side eller send oss en melding via chatten.

Andre behandlinger
Ønsker du å vite mer?
‍ Snakk med oss