Aldringsprosessen og behandlinger du kan gjøre for å føle deg freshere
Av 
Iselin Slangsvold
 og 
March 4, 2023

Aldringsprosessen og behandlinger du kan gjøre for å føle deg freshere

Aldringsprosessen setter sine spor i oss, uansett om vi vil eller ikke. Hva skjer egentlig i huden vår når vi blir eldre? Man hører ofte “jeg kjenner meg ikke selv igjen” og “forandringene kom helt plutselig”. I dette innlegget skal vi ta deg kjapt gjennom aldringsprosessen i huden og hva som skjer når vi eldes. Deretter skal vi gi noen gode råd om hva du kan gjøre for å minimere/bremse prosessen, slik at du hele veien kan føle seg fresh. Til slutt gir vi noen tips til behandlinger du kan gjøre, som vil gi deg en følelse av velvære. 

Aldringsprosessen i huden

Anatomi

Huden vår består av tre lag. Overhuden (epidermis), lærhuden (dermis) og underhuden (subcutis). Helt øverst på huden (epidermis), finner vi døde og gamle hudceller som detter av og blir erstattet med nye, friske celler.  Det er flere behandlinger og produkter man kan bruke for å fremskynde denne prosessen. Poenget er å få av gamle hudceller fortere og få frem nye og friske celler like fort. Det tar ca. 1 mnd. før hele hudoverflaten fornyes. Denne prosessen reduseres naturligvis jo eldre vi blir. Epidermis deles igjen inn i 5 lag. Her finner vi blant annet melanocytter (pigmentceller) og immunceller.

Bilde lånt fra Google

Hudens oppgaver
Gjennom huden får vi informasjon om omgivelsene gjennom små nerveender, reseptorer som registrerer varme, berøring, kulde, smerte og trykk. Vi har også talgkjertler som produserer talg, et oljelignende stoff, som smører huden og forhindrer infeksjon og uttørring. I tillegg bevarer dette stoffet hudens elastisitet. Huden beskytter oss også mot væsketap og den regulerer temperaturen, for å nevne noe. 


Kollagen og elastin

I lærhuden (dermis) finnes det et nettverk med små tråder (fibre). Vi har elastin fibre som gjør huden elastisk og kollagen som ligger som et flettverk og holder hudens styrke og fasthet. Når vi blir eldre, reduseres også produksjonen av elastin og kollagen, som gjør nettverket av tråder mindre stramt og huden blir dermed slappere og grovere. Hudcellene dannes ikke like raskt og det ytre laget blir også tynnere. Noe som igjen fører til at det blir vanskeligere å holde på fuktigheten. 


Solens påvirkning på huden

Solen påvirker huden vår i mye større grad enn de fleste er klar over. Rynker og linjer kommer mest fra sol og ikke aldringen i seg selv. Selvom slappere hud og rynker er den naturlig del av aldringen, fremskynder sola og UV-stråling hele prosessen. Ganske mye også. Det skjer ved at UV-strålene øedelegger kollagenet i huden og DNA’et i hudcellene. Man kan ikke bare få furer og rynker, men også fregner, føflekker og andre fargeforandringer i huden som følge av for mye sol. For å illustrere hvor mye solen faktisk påvirker huden vår, legger vi med et bilde som viser et tvillingpar. Hun til høyre har røyket og vært ute i solen så mye som mulig, mens hun til venstre har vært mer påpasselig. 


Tips og råd

Det er noen enkle steg du kan gjøre for å gi deg selv bedre forutsetninger. Disse tipsene gjelder alle og for å optimalisere bedre helse generelt. Vi vet blant annet at stress påvirker kroppen og huden mye. 

 • Få nok søvn
 • Vær fysisk aktiv
 • Trim hjernen, lær noe nytt, ha en hobby
 • Gå turer i naturen 
 • Spis sunt og drikk nok vann
 • Forsøk å ha minst mulig negativ stress i livet 
 • Bruk syrer og aktive ingredienser i hudpleierutinen som gir deg godt med fuktighet
 • Bruk solfaktor, HVER DAG, hele året (dette er den beste anti age produktet)

Behandlinger du kan gjøre for å føle deg freshere, raskest mulig
Det er fler og fler i alderen 45 - 55 år som kommer til oss, som ikke har gjort noen ting av kosmetisk medisinske behandlinger tidligere, som nå føler seg “dratt”, slapp, sliten og trøtt. Det er viktig å vite at som alt annet her i verden - er det ingen quick fix på  dette heller. Vi må starte et sted og man må regne med at det tar litt tid å komme dit man ønsker med huden og andre behandlinger. Vi ønsker primært å jobbe med huden først, da huden trenger et godt miljø for å kunne fungere optimalt. Deretter kan man gjøre rynkebehandling for å redusere dypere linjer og filler for å jobbe med oppstramming og volumtap. Disse 3 behandlingene gir deg størst forskjell, på kortest mulig tid: 

 • Kjemisk peel er en fin behandlig å starte med. Jevnere hudtone, redusere fine linjer og gjenopprette fuktigheten er noe kjemisk peel kan hjelpe til med. Gjør gjerne en kur på 3-4 peeler og følg tilpasset hjemmeprogram og du vil allerede her både se og føle forskjell. 
 • Rynkebehandling. For forebygging av dypere og fler linjer/rynker. 
 • Filler. Med filler kan vi skulpturere ansiktet og gjenopprette tapt volum.

Vi tilbyr 10 minutter gratis konsultasjon. Bestill time her. Her går vi gjennom dine ønsker og tanker og tilpasser behandling og plan unikt til deg.

Vi holder åpent fra 10:00 - 18:00 på hverdager (torsdager 12:00 - 20.00) og 10:00 til 18:00 på lørdager. Varmt velkommen til oss <3 Klem alle oss på Beauty Medical.

Kilder:

https://nhi.no/sykdommer/hud/diverse/slik-eldes-huden/

https://sml.snl.no/huden

Ønsker du å vite mer?
‍ Snakk med oss